Vaginisme

Wel een beetje bang en toch opgewonden, nieuwsgierig en hoopvol, zo ben ik eraan begonnen. Een yonimassage, nooit van mijzelf gedacht dat ik daar de moed voor zou hebben. Een vreemde vent aan mijn lijf…. ik had al moeite met vriendjes…. Vaginisme is mijn demon. Was. Vriendjes leuk, maar seks kon er echt nooit van komen. De ‘deur’ was onherroepelijk gesloten…..

Ben vertelde mij vooraf dat er geen wondermiddelen bestaan en er zeker geen garanties waren om het ‘probleem’ op te lossen. Twee sessies en ik ben er vanaf, toch nagenoeg. Ik heb nu begrepen waar de oorzaken liggen, heb gevoeld hoe het anders kan zijn, hoe ik gewoon behoefte heb aan tederheid en geduld, aandacht enzo.

Mijn yoni (klinkt toch liever dan kut?) is nu niet meer mijn vijand, mijn plezier-bederver, maar mijn beste vriendin. Ik heb geleerd te luisteren naar de taal van mijn lijf, de signalen. En weet nu dat ik daarnaar moet luisteren.

Ik weet nu welke seksuele kracht in mij zit, ben er niet meer bang voor en kan nu zelfs plezier hebben in masturberen en begin nu steeds beter met mijn orgasmes om te gaan, eindelijk. Klaarkomen is nu geen moeizame bedoeling meer maar gewoon een feestje.

Intenser, bevredigender. Gek dat zo’n paar massages mij op weg geholpen hebben. Ok, ik heb ook veel en lang gepraat. En het allerleukste is dat ik gewoon op het goede spoor gezet ben en ook weet dat ik het allemaal zelf moet en kan. Nu nog een leuk vriendje die mij voldoende begrijpt en tijd voor mij heeft….

Sophia (*), 27

(*) Naam gewijzigd om privacy-redenen

Bernard: Sophia had relatief gemakkelijk ‘behandelbare’ problemen. De oorzaak van haar vaginisme was vooral te vinden in haar relatie. Ze weet nu de oorzaken en pakt die ook aan. Vaginisme is een serieus probleem dat in de meeste gevallen absoluut medische en/of psychologische hulp vereist. Bijna altijd verwijs ik de vrouwen met dit probleem naar hun gynaecoloog. YoniTherapie kan helpen of mogelijk een behandeling ondersteunen. Vaginisme is een serieus probleem dat – naast medische begeleiding – een aantal sessies in beslag neemt, bijna altijd méér dan de (slechts) twee zoals bij Sophia en, ik zou niet eerlijk zijn als ik je niet zou waarschuwen dat er géén garantie is dat het probleem verdwijnt. Toch kan ik stellen dat er zeker een redelijke kans van slagen is mits je zelf ook het nodige geduld hebt.