Knuffeltherapie geeft troost en emotionele ondersteuning

Knuffelen is een primaire behoefte. Knuffelen is goed voor je, het geeft troost en emotionele ondersteuning; voelen dat je ‘er mag zijn’. Knuffelen heeft alleen maar positieve effecten en kan je zien als een soort wondermiddel. Knuffelen is een gesprek zonder woorden in een taal die élk mens verstaat: van baby tot volwassene.

Knuffeltherapie

therapie-knuffel-home

Knuffelen is een primaire behoefte., het  het geeft je troost en emotionele ondersteuning, voelen dat je ‘er mag zijn’. Knuffelen heeft heel veel positieve effecten en je kan het zien als een soort wondermiddel. Knuffelen is een gesprek zonder woorden in een taal die élk mens verstaat: van baby tot volwassene.

Knuffeltherapie-sessies zijn vaak heel bijzonder, juist omdat er zoveel gebeurt op een heel eenvoudige manier, zonder enig hulpmiddel van welke aard ook: alleen twee mensen die even samen dicht bij elkaar zijn op een heel respectvolle en veilige wijze. Knuffelen is een gebeuren waarbij beide partijen samen bepalen wat kan en wat niet kan. In het geval van knuffeltherapie zullen we samen van tevoren, meestal via email, deze grenzen bepalen en zal ik mijn best doen om je behoeften te achterhalen. Voor de één is dat gewoon in de armen van de ander liggen, een ander heeft behoefte aan meer lichamelijk contact en voor een ander is het heel prettig als er aan heel andere wensen voldaan wordt. Jij bepaalt wat voor jou belangrijk is en op welke manier dat voor jou kan.

In de praktijk is het bv belangrijk om samen af te spreken hoe we gekleed zijn: dat kan gewoon je dagelijkse kleding zijn of bv. een pyjama, een jogging. Ook kan je aangeven of, buiten armen om je heen, andere aanrakingen gewenst zijn, zoals bv. aandacht voor je gezicht, handen zacht door je haar, handen zachtjes over je rug, massage van je voeten enz. Jij geeft zelf aan wat voor jou van belang is. Wil je praten? Dat kan. Of juist niet. In stilte of neem je eigen muziek mee… Even een half uurtje in slaap vallen met beschermende armen om je heen, dicht tegen elkaar aan?

In de praktijk blijkt hoe helend zo’n sessie kan werken. Tegen iemand aanliggen zonder dat er dingen gebeuren die je niet wilt. Leren dat ik in zo’n situatie over je grenzen gaat. Dicht bij je eigen gevoelens komen als het gaat over intimiteit… Leren dat je niet bang hoeft te zijn om naast iemand te slapen… Heel vaak zijn knuffeltherapiesessies een opstapje naar meer lichamelijk bezig zijn, zoals massagetherapie of yonitherapie. 

Een knuffeltherapie kan verrassende wendingen hebben. Een bepaalde sessie, maanden geleden, komt terug in mijn herinnering. Een jonge vrouw met bijna alleen slechte ervaringen met mannen. Thuis al als kind… De eerste sessie hebben we nauwelijks gepraat, als ze in die twee uur twintig woorden gezegd heeft zal het veel zijn. Een groot deel van de tijd lag ze in mijn armen, bevend als een rietje. Bang zoals ze later vertelde, maar ook een enorme behoefte aan die omarming “zonder dubbele agenda”, zonder dingen die ze zelf niet zou willen maar ook niet zou durven weigeren… De tweede sessie was voor mij heel verrassend: ze heeft bijna twee uur lang aan één stuk gepraat en gehuild en gepraat. Over dingen die ze nog nooit tegen wie dan ook had verteld, had durven vertellen. Harde verhalen. Aan het einde kwamen we tot de ontdekking dat er van knuffelen helemaal geen sprake was geweest… Daarna hebben we ergens bij een kop koffie bijgepraat, ze vertelde hoe helend het voor haar was dat ze voor de eerste keer de bescherming van een man kon opzoeken, de veiligheid van een paar armen om haar heen zonder bang te hoeven zijn. Hoe die warmte en het gebaar, iets dat ze nooit gekend had, haar het vertrouwen en de moed gaf om eindelijk alles eruit te gooien. Nu haar grote geheim niet meer alleen in haar hoofd zat, voelde ze zich bevrijd, open, vrij, blij, dankbaar.

Onderstaande artikelen onderstrepen nog eens het grote belang van knuffelen:
Cosmopolitan.nl: Wetenschappelijk bewezen: waarom knuffelen goed voor je is
Vrouwblog.nl: 8 redenen waarom knuffelen goed is voor je gezondheid
Goedgevoel.be: Waarom knuffelen goed is voor de gezondheid
mens-en-gezondheid.infonu.nl: Knuffelen is goed voor je!